Peer Neslein fortæller:
Vi har overnattet på en parkeringsplads midt i Dombås sammen med en række lastbiler uden adgang til strøm. Termometeret har været nede på omkring -7 graders frost, men det har vi intet mærket til. Det har sneet lidt til morgen og efter morgenbad og morgenmad er vi på vej mod Atlanterhavsvejen ca. 174 km mod nord/vest.

Vi holder med Trolltinderne i baggrunden og på den anden side af disse fjelde finder du Trollstigen, som er lukket om vinteren. Men det er nogle skønne områder hvis du er til frisk luft og til tider barsk natur.

Så følger vi skiltene med vej 64, mens vi efterhånden glemmer at det burde være vintervejr som vi netop har oplevet på rejsen gennem Norge, men her hvor vi nærmer os vestkysten og atlanterhavet smager det lidt af forår. Det er nu ganske rart, men vi ved det kan skifte fra time til time.

Vi skal med den lille færge fra Åfarnes til Sælsnes, hvilket tager ca 15 min. Prisen for en vej er kr. 251.
Så er vi nået til stedet hvor Atlanterhavsvejen starter.
Atlanterhavsvejen er et vejstykke på riksvei 64 i Nordmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge. Vejen er 8.274 meter lang og går fra Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy og afløste 7. juli 1989 færgeforbindelsen mellem Ørjavik og Tøvik i de to kommuner. Anlægget består blandt andet af otte broer på tilsammen 891 meter og går over en hel del holme og skær. Vejen kostede 122 millioner 1989-kroner og var delvis finansieret med bompenge. Bommen blev fjernet i juni 1999.
Ruten, vejen følger, blev oprindelig planlagt for jernbane tidligt i 1900-tallet, men den idé blev endeligt skrinlagt i 1935. Planlægning af vejstrækningen kom i gang i 1970’erne. Byggeriet startede 1. august 1983.
Atlanterhavsvejen er landets ottendebedst besøgte naturbaserede turistattraktion med ca. 300.000 besøgende. Vejstrækningen er foreslået som national turistvej.
I september 2005 blev Atlanterhavsvejen kåret til Århundrets bygningsværk 1905–2005.

Selv om der er 8 broer i Atlanterhavsvejen er der specielt en bro som fanger vores interesse, nemlig Storseisundet bro, som er 260 meter lang og har en sejlhøjde på 23 meter.
Så Rasmus tager sit udstyr ud af campingvognen og stiller sig på et klippeskær mens jeg skal køre over den høje og stejle bro, mens han filmer og fotograferer.

Her er så den mest spektakulære af broerne, nemlig Storseisundet bro, 260 meter – sejlhøjde 23 meter. Det er virkelig en imponerende stigning og fald denne bro har fået. Det er godt der ikke er blæst, kuling eller orkan fra Atlanterhavet, så var campingvognen lavet om til en husbåd.
De øvrige broer på Atlanterhavsvejen er:
Vevangstraumen bro, 119 meter – sejlhøjde 10 meter
Hulvågen broer, 3 broer på til sammen 239 meter – sejlhøjde 4 meter.
Geitøysundet bro, 52 meter – sejlhøjde 6 meter
Store Lauvøysund bro, 52 meter – sejlhøjde 3 meter
Lille Lauvøysund bro, 115 meter – sejlhøjde 7 meter

Jeg kører ikke særligt stærkt da jeg både skal passe kørslen og nyde udsigten. I stormvejr slår havet ind over vejen i forgrunden. Uha da.

Så er jeg nået ned på den lave bro så Rasmus kan få et billede og filme med campingvognen i forgrunden og broen i baggrunden.

Langs broerne er dejligt skærgårdsmiljø med ro og fred denne dag. Vi har helt glemt at vi sov i frostvejr i Dombås i nat med vindstød på 16 meter på Dovrefjeld.

Men nu skal vi lige se broen fra den anden side efter vi er kørt over den et par gange. Her ser vi den lidt på afstand.

Her fra foden af broen, ligner det allermest et skihop. Herfra hvor vi holder ser vi den store bro fra en anden vinkel. Puha den ser stejl ud. Vi skal op ad broen med vores campingvogn, men det må du læse om i morgen.
Se filmen fra “Ekspedition Atlanterhavsvejen” her:
Stor hilsen fra
Atlanterhavsdrengene
Rasmus & Peer Neslein
Campingferie.dk
Tekst og foto: Peer og Rasmus Nelsein
© www.campingferie.dk 2014