Annonce:
Annonce:


I dag starter vi i byen St. Mere Egelise på den store plads foran kirken. Det var her den berømte faldskærmssoldat John Steele blev fanget af klokketårnet i sin skærm, og sad og dinglede på siden af kirken. Han spillede død ved at hænge så stille som muligt og Tyskerne opdagede først efter nogen tid at han ikke var død og tog ham til fange.

Han blev dog kort efter befriet af sine landsmænd.Hele byen er i dagens anledning klædt på til D-Dags fest og gennem dagen vil der komme rigtig mange besøgende og se eller gense byen. Der vil også blive afholdt en del ceremonier og kranse nedlæggelser for at ære de faldne her i byen.


John Steele hænger stadig på siden af kirken, nu er det dog en dukke der har rollen.

Vi mødes på pladsen foran kirken og får lige lidt information om hvad der skete i byen på D-Dag.

Herefter kunne man kigge ind i den lille kirke, den er meget flot og står i samme stand som dengang.

På byens torv nedlægges kranse af veteraner fra dengang, der er flere højt dekorerede militær personer tilstede.

Der er også soldater fra forskellige kompagnier der var med i D-dag. Nu er de repræsenteret af nye unge soldater.

Der er opstillet forskellige soldater i form af dukker rund i byen for at vise hvordan angrebet var.

Efter lidt tid i byen tog vi en tur ind i Airborne Museet der også ligger midt i byen.

Ved museets indgang bliver man mødt af en af de Amerikanske Sherman tanks, en fætter på 32 tons med en 8 cylindere motor på 420 hestekræfter. Det var disse tanks de Amerikanske styrker brugte til at rykke frem i Frankrig med.

I en hangar står også et transportfly af typen C47, det var et af de meget brugte transportfly under anden verdenskrig og også under D-Dag. Flytypen var også i brug til civil luftfart under type betegnelsen DC 3. Man skal nok være lidt op i årene for at have fløjet med den i SAS.

Der er mange opstillinger i museet, her er det general Eisenhower der står med en gruppe af de Amerikanske special styrker.

En af mange scenerier på museet, en Tysk tank som er smadret af de allierede.

Der er også en komplet glider af typen Waco, disse glidere var meget simple og utrolig lette. De var designet til at bære en 10 – 15 mand, blev slæbt af andre fly og blev herefter løsnet og gled ind over land. Her landede de lydløst bag fjendens linjer.

Der var uhyggeligt trangt inde i sådan en glider, man sad meget tæt og det har nok ikke været nogen fantastisk oplevelse.

Efter museums besøget tager vi videre til den lille by St. Marie-du-Monte, Pl. De L”Egelise. Denne by hævdes at være den første by Amerikanske tropper befriede. På byens torv er den lille kirke og rundt om kirken er alle de Amerikanske tropper opstillet.

Det er en hel lejr der er opstillet og alle går i de originale uniformer. Der er både køretøjer og andet materiel fra den tid og de er opstillet ligesom dengang.

Selvom det hele handler mest om militært isenkram fra dengang, ja så sniger der sig altså også civile køretøjer ind fra samme periode.

Efter lidt vandren i byen tager vi forbi det store mindesmærke for de Danske søfolk. Det ligger et par kilometre før Utah Beach lige ud til landevejen. Her havde der tidligere været kransenedlæggelse og vi kunne se de flotte kranse og se monumentet på tæt hold.

Vi slutter dagen på Utah Beach, her kan man udover den store lange strand se den berømte bunker W5 og 0 mile stone. Det var her de Amerikanske styrker foretog deres landgang.


På stranden ligger et af de landgangsfartøjer der blev brugt under landgangen. Disse landgangsbåde sejlede de mange soldater så tæt på kysten man kunne komme. De var kun udstyret med et par maskingeværer og var panseret mod de mest almindelige kugler, så soldaterne måtte holde hovedet nede inden de skulle løbe ud og mod stranden.

Der er rigtig meget at se på Utah Beach, og man kan sagtens få flere timer til at gå med oplevelser. Vi kører hjem til campingpladsen og i morgen skal vi på nye opdagelser. Vi skal besøge den Tyske kirkegård i byen La Cambe og herefter skal vi ned og se et lille fiskemarked med alt godt fra havet. Turen slutter af på det berømte sted Pointe du Hoc, det fortæller vi om i morgen.

På gensyn
Mads & Peer
Airborne Division

Film fra dagen: