Annonce:
Annonce:

Vi står over for højsæsonen for skiferier. Med nyfalden sne og isglatte veje på ruterne mod de populæreste skisportsdestinationer er der god grund til at tjekke, om familiens køretøj er klar til den lange køretur i vinterklimaet

Årets første skiferier er allerede så småt begyndt, og snart ruller flere danske biler ud af de lune garager med GPS’en indstillet til favoritdestinationen. Er man én af de mange danskere, som tager bilen på skiferie, er det vigtigt at tage nogle få, men enkle forholdsregler, før man kører ud i vinterlandskabet.

Mange af de populære skisportsdestinationer i blandt andet Sverige, Norge, Tyskland, Østrig og Schweiz melder om store snefald og temperaturer under frysepunktet, og der er derfor ekstra god grund til at tjekke, om din bil er klar til skiferie.

Vinterdæk er et must
Det allervigtigste er det, der forbinder bilen og dens passagerer med vejen, nemlig dækkene. Her er vinterdæk en selvfølge, og i nogle lande som eksempelvis Sverige, Tyskland og Østrig, er det endda et lovkrav med vinterdæk, når der er vintervejr. Man skal derfor sørge for, at bilen er monteret med vinterdæk af høj kvalitet, med tilstrækkelig mønsterdybde.

– Selv om de fleste danske bilister efterhånden kører på vinterdæk i vintersæsonen, er der en del, der stadig kører rundt på vintervejene med sommerdæk på bilen. Sommerdæk om vinteren går ud over sikkerheden, da de har et dårligere vejgreb og giver længere bremselængde, advarer Georg Nielsen, adm. direktør for Continental Dæk Danmark A/S.

Pak bilen rigtigt
Ud over bilens fodtøj er det vigtigt at pakke bilen på en hensigtsmæssig måde, når den er lastet med familiemedlemmer og skiudstyr. En rigtig pakning højner ikke kun sikkerheden, men giver også en mere økonomisk kørsel, fortæller Georg Nielsen:

– Man skal blot huske få vigtige regler som at placere de tunge ting nederst og så langt fremme som muligt. Løse genstande skal fastgøres, så de ikke udgør en fare ved eventuelle hårde opbremsninger. Ved at fordele vægten jævnt i bagagerummet minimerer man desuden risikoen for, at dækkene ikke slides ujævnt, hvilket i sidste ende kan føre til, at de skal skiftes hyppigere, oplyser direktøren.

Justér dæktrykket
At have de rigtige dæk er ikke sikre i sig selv. Man skal også huske at tjekke, om lufttrykket er korrekt.

– En tætpakket bil med flere personer kræver et højere dæktryk end til hverdag. Kører man med for lavt dæktryk, går det ud over styringen, hvis man eksempelvis skal undvige. Samtidig går det også ud over økonomien, da dækkene bliver hurtigere slidt, og man bruger mere brændstof, siger Georg Nielsen.

Bilens anbefalede dæktryk kan oftest findes på dørstolpen, på tankdækslet eller i bilens instruktionsbog. Dæktryksmålere findes på de fleste tankstationer.

Tjek de lokale regler
Inden bilen forlader indkørslen, er det også værd at tjekke, hvordan reglerne er for kørsel i de lande, man skal igennem. I nogle lande kan snekæder fx være obligatoriske. Andre steder skal er et særlig motorvejsmærkat lovpligtige.

Ved tvivl opfordrer Continental dig til at køre forbi dit lokale dækcenter eller autoværksted, for at få gode råd og vejledning.

Se mere her.: https://www.continental-daek.dk/personvogne