Annonce:
Annonce:

Året var 2014, altså 200 året for Norges grundlov, så der var lagt op til den helt store fest. Vi havde besluttet at vi også ville deltage i festlighederne, men det kom vi nu ikke til at bestemme, men derom senere.
Da vi så også havde besluttet at køre til Lofoten, så passede det hele jo fint sammen. Lofoten og Vesterålen har en storslået og smuk natur, men de er meget forskellige.

Den 8. maj sidst på dagen kørte vi gennem Töreboda by, vi havde ikke nogen helt bestemt plan for hvor vi ville overnatte, men hvad med at prøve den nye campingplads i byen. Pladsen ligger helt op til Götakanalen. De nærmeste pladser er til telte og campister der ikke har behov for el, så der valgte vi at stille op. Pladsen er kun nogle få år gammel og meget gennemført med el, vand og afløb ud over pladsen. En campingplads der kan anbefales. Du kan læse mere om den på deres hjemmeside, www.torebodacamping.se

Den 8. maj sidst på dagen kørte vi gennem Töreboda by, vi havde ikke nogen helt bestemt plan for hvor vi ville overnatte, men hvad med at prøve den nye campingplads i byen. Pladsen ligger helt op til Götakanalen. De nærmeste pladser er til telte og campister der ikke har behov for el, så der valgte vi at stille op.
Pladsen er kun nogle få år gammel og meget gennemført med el, vand og afløb ud over pladsen.
En campingplads der kan anbefales. Du kan læse mere om den på deres hjemmeside, www.torebodacamping.se

 

Da vi kørte hjemmefra var det forår med temperaturen på omkring de 10 grader, så her midt imellem Malung og Mora på indlandsvejen, ser det helt forkert ud med snevolde langs vejen og det sneer endda stadig.

Da vi kørte hjemmefra var det forår med temperaturen på omkring de 10 grader, så her midt imellem Malung og Mora på indlandsvejen, ser det helt forkert ud med snevolde langs vejen og det sneer endda stadig.

 

På Kiruna camping ligger nogle store bunker sne, temperaturen er på minus 1 grad, så der smelter ikke meget. Det sneede også om natten, bilen blev helt hvid. Vejene er heldigvis stadig bare, for vi havde ikke regnet med vinter så vinterdækkene blev hjemme. Turen ind over Rigsgrænsen er meget flot, her er der meget sne, skisæsonen strækker sig normalt også til midsommer her. Da vi kørte over grænsen ind i Norge, kørte vi foråret i møde. Men på Lofoten er klimaet mere barsk, så der var det ikke blevet grønt endnu.

På Kiruna camping ligger nogle store bunker sne, temperaturen er på minus 1 grad, så der smelter ikke meget. Det sneede også om natten, bilen blev helt hvid.
Vejene er heldigvis stadig bare, for vi havde ikke regnet med vinter så vinterdækkene blev hjemme.
Turen ind over Rigsgrænsen er meget flot, her er der meget sne, skisæsonen strækker sig normalt også til midsommer her.
Da vi kørte over grænsen ind i Norge, kørte vi foråret i møde. Men på Lofoten er klimaet mere barsk, så der var det ikke blevet grønt endnu.

 

I 2007 blev broforbindelsen mellem Lofoten og fastlandet indviet, kaldet Lofast (Lofotens fastlandsforbindelse). De lidt større øer på Lofoten og Vesterålen er også forbundet med bro eller tunnel, det er kun de mindre øer der skal sejles til.

I 2007 blev broforbindelsen mellem Lofoten og fastlandet indviet, kaldet Lofast (Lofotens fastlandsforbindelse).
De lidt større øer på Lofoten og Vesterålen er også forbundet med bro eller tunnel, det er kun de mindre øer der skal sejles til.

 

Så er vi ankommet til Lofoten, vi havde planlagt at bo på Hammerstad sjöhuscamping, der ligger nogle få kilometer før Svolvær. Det viste sig at være en lidt kedelig og forblæst campingplads. Men campingpladserne i Svolvær var desværre ikke åbne endnu.

Så er vi ankommet til Lofoten, vi havde planlagt at bo på Hammerstad sjöhuscamping, der ligger nogle få kilometer før Svolvær. Det viste sig at være en lidt kedelig og forblæst campingplads. Men campingpladserne i Svolvær var desværre ikke åbne endnu.

 

Kabelvåg kirke også kaldet Lofotkatedralen ligger lidt udenfor Kabelvåg. Kirken er den største træbygning nord for Trondheim.

Kabelvåg kirke også kaldet Lofotkatedralen ligger lidt udenfor Kabelvåg. Kirken er den største træbygning nord for Trondheim.

 

Kirken har en spændende historie. Den er opført i 1898, altertavlen er malet af kunstneren og præsten Frederik Nikolai (Fritz) Jensen omkring 1870. Altertavlen og ikke mindst Englen på altertavlen inspirerede forfatteren Herbjørg Wassmo til at skrive sin roman ”100 år”.

Kirken har en spændende historie. Den er opført i 1898, altertavlen er malet af kunstneren og præsten Frederik Nikolai (Fritz) Jensen omkring 1870. Altertavlen og ikke mindst Englen på altertavlen inspirerede forfatteren Herbjørg Wassmo til at skrive sin roman ”100 år”.

 

En flok gæs på vej til de nordlige ynglepladser.

En flok gæs på vej til de nordlige ynglepladser.

 

Både Lofoten og Vesterålen er et eldorado for lystfiskere, vi fik tilbudt nyfanget torsk flere gange. Det var så givtigt, at lystfiskerne ikke kunne spise alt de fangede selv og fryseren i campingvognen eller autocamperen var fyldt op. Men det er ikke kun lystfiskerne der fanger torsk, i vintermånederne fanges der store mængder torsk og sej. De bliver rensede og hovedet skåret af og hængt op i store stativer til tørring. I maj og juni måned tages de ned og pakkes til de sydeuropæiske lande. Hovederne sælges til Afrika, hvor de indgår i lokale retter.

Både Lofoten og Vesterålen er et eldorado for lystfiskere, vi fik tilbudt nyfanget torsk flere gange. Det var så givtigt, at lystfiskerne ikke kunne spise alt de fangede selv og fryseren i campingvognen eller autocamperen var fyldt op.
Men det er ikke kun lystfiskerne der fanger torsk, i vintermånederne fanges der store mængder torsk og sej. De bliver rensede og hovedet skåret af og hængt op i store stativer til tørring. I maj og juni måned tages de ned og pakkes til de sydeuropæiske lande. Hovederne sælges til Afrika, hvor de indgår i lokale retter.

 

Vejret på Lofoten kan være ekstremt, storme kan opstå meget pludseligt. Gimsøy kirke har været skadet af uvejr flere gange til trods for at den er tøjret til store betonblokke der er gravet ned i jorden.

Vejret på Lofoten kan være ekstremt, storme kan opstå meget pludseligt. Gimsøy kirke har været skadet af uvejr flere gange til trods for at den er tøjret til store betonblokke der er gravet ned i jorden.

 

17. maj bliver fejret over hele Norge, det er en festdag uden partipolitiske undertoner. Mange kommer i deres smukke folkedragter, men vejret var desværre ikke med os, om formiddagen småregnede det, så mange havde valgt noget praktisk der kunne tåle regnvejret. Om eftermiddagen styrtregnede det, så det hele blev mere eller mindre aflyst - desværre.

17. maj bliver fejret over hele Norge, det er en festdag uden partipolitiske undertoner. Mange kommer i deres smukke folkedragter, men vejret var desværre ikke med os, om formiddagen småregnede det, så mange havde valgt noget praktisk der kunne tåle regnvejret.
Om eftermiddagen styrtregnede det, så det hele blev mere eller mindre aflyst – desværre.

 

Nusfjord er et af de ældste og allerbedst bevarede fiskevær. Artiklen her fortæller kun en brøkdel af, hvad vi oplevede på Lofoten, men det kan forhåbentlig være en appetitvækker, for en tur til dette fantastiske sted kan absolut anbefales. Efter godt 14 dage på Lofoten fortsætter vi til Vesterålen, der også er rig på oplevelser, men derom senere.

Nusfjord er et af de ældste og allerbedst bevarede fiskevær.
Artiklen her fortæller kun en brøkdel af, hvad vi oplevede på Lofoten, men det kan forhåbentlig være en appetitvækker, for en tur til dette fantastiske sted kan absolut anbefales.
Efter godt 14 dage på Lofoten fortsætter vi til Vesterålen, der også er rig på oplevelser, men derom senere.

 

Tekst & Fotos Nils Bidstrup Mortensen