Annonce:
Annonce:

Et spørgsmål som mange campingvogns ejere stiller sig selv, når der skal købes ny er: Hvor tung en campingvogn, bilen egentlig må trække? Der er nemlig flere forskellige faktorer som spiller ind, når det kommer til det spørgsmål. Ofte vil en bilhandler kunne svare på de mest tekniske spørgsmål, men her kommer et overblik over, hvor tung en campingvogn bilen må trække. Reglerne er nemlig utroligt komplicerede og flere forskellige aspekter spiller en rolle for at kunne besvare spørgsmålet. I denne artikel tager vi fat på dem, og forsøger at komme med en forklaring.

Hvorfor kørekortet har noget at sige

Det kan godt være svært at finde hoved og hale i, hvor tung en campingvogn bilen må trække. Det kommer, som nævnt i indledningen, an på forskellige ting. For det første kommer det an på dit kørekort og dernæst bilens godkendelse til anhængere.

Lad os begynde med kørekortet. Den gennemsnitlige danske bilist har et B-kørekort, hvilket vil sige, at det er tilladt at køre med en totalvægt på 3.500 kg. Derudover fremgår det, at du som regel altid må trække en anhænger på 750 kg – hvis bilen vel og mærke er godkendt til det. Det vil sige, at den sammenlagte vægt på bil plus campingvogn ikke må være højere end 3.500 kg. Hvis du eksempelvis ejer en campingvogn på 1200 kilo, må din bil altså dermed maksimalt veje 2300 kg. Overstiger den samlede totalvægt på vogn og bil grænsen på 3500 kg kræver det, at du tager enten et B+ eller et B/E kørekort. Det gælder også selvom bilen er godkendt til at trække mere.

Kommer an på mærke, model og motor

Hvor tung en campingvogn bilen må trække, handler i høj grad også om, hvilken bil du ejer. Der er nemlig forskel på, hvor meget biler må trække. Her skal du finde din registreringsattest frem og undersøge, hvad der står i feltet “Maks. påhængskøretøj med bremser X antal kilo”. Her fremgår det nemlig, hvor meget bilen må trække. For almindelige personbiler med diesel- eller benzinmotor er det som regel tilladt at trække mellem 900-1600 kg. Det er dog vigtigt at pointere, at tallet på registreringsafgiften her taler om den faktiske totalvægt. Du må således gerne koble en campingvogn på med en højere totalvægt, så længe den ikke overstiger den faktisk vægt. Det faktiske antal kilo bilen må trække er altså spørgsmål om model og motor. De små mikro-biler må som regel kun trække meget små vogne grundet deres lille motor, mens de store firehjulstrækkere kan trække en tungere vogn.

Kørekort: Før eller efter 1. maj 2009?

Er reglerne allerede for indviklede – eller kan du stadig godt følge med? Så kommer her endnu et bidrag til regelsættet. For hvis du har erhvervet dit kørekort før 1. maj 2009, kan du nemlig selv bestemme hvilket regelsæt af de to, som gælder. Tidligere blev totalvægten på 3500 kg introduceret, men hvis dit kørekort er fra før 1. maj 2009, kan du nøjes med udelukkende at kigge på din bils registreringsattest og konkludere, hvor tung en campingvogn din bil må trække. Har man erhvervet sig kørekort efter 1. maj 2009 er gældende lovgivning det eneste man bør og skal forholde til.

Hybrid- og elbiler har særlige regler

Hvis du ejer en bil med el- eller hybridmotor, bør du tjekke reglerne godt igennem. For en af de få ulemper der er, ved at køre i biler med denne type motor er, at de ikke må trække noget eller må trække meget lidt. Langt de fleste almindelige personbiler af den type må trække 0 kg, mens større el- og hybrid som f.eks. Tesla Model 3 må trække 910+ kg. Derfor er en elbil ikke rigtigt foreneligt med campinglivet, da disse typer biler er strengt reguleret på det område.

 

For at opsummere her til sidst, kan spørgsmålet om, hvor tung en campingvogn din bil må trække altså koges ned til fire spørgsmål:

  • Hvilket kørekort har du?
  • Hvad står der på bilens registreringsafgift?
  • Hvornår har du erhvervet dit kørekort?